Hvis man vil tabe sig, så skal man spise mindre end man forbrænder. Det er efterhånden almen viden. Men det er ikke helt ligegyldigt hvad man spiser. De forskellige elementer i vores kost, har nemlig forskellig indvirkning på vores forbrænding, og vores kropskemi generelt. Noget tyder på, at det kan hjælpe at spise fiskeolie, hvis man ønsker et vægttab.
Et kosttilskud med fiskeolie kan tilsyneladende bidrage til at øge et vægttab. De polyumættede omega-3 fedtsyrer, som findes i fiskeolie har tilsyneladende en gavnlig effekt på kropskompositionen. Der findes en del undersøgelser, som viser at fiskeolie har en gavnlig effekt på muskelmassen, og at fiskeolie øger evnen til at forbrænde flere kalorier. Men der findes også undersøgelser som viser, at folk der spiser store mængder fed fisk, eller supplere deres kost med fiskeolie, har mindre tendens til at være fede, sammenlignet med dem som indtager færre mængder fiskeolie.
Et godt eksempel på, at fiskeolie har en positiv effekt i forhold til vægttab er en canadisk undersøgelser, hvor man ville undersøge, om det havde en positiv effekt på fedtakkumuleringen, hvis man tilsatte fiskeolie til nogle fødevarer. De ville gerne finde ud af om funktionelle fødevarer, som er blevet tilsat fiskeolie, ville have en positiv effekt på folk med metabolsk syndrom. Det vil sige overvægtige med diabetes.
De canadiske forskere satte testpersoner til at spise mad, som var tilsat fiskeolie, og som derfor indeholdte høje koncentrationer af omega-3 fedtsyrer, i en periode på 14 dage. Som et resultat af den diæt de fulgte, steg deres indtag af EPA og DHA fra 0,4 gram pr. dag til 2,9 gram pr. dag.
Det interessante ved forsøget med fiskeolie var helt klart, at man kunne se, at den termiske effekt ved at spise mad som indeholdte fiskeolie blev forøget. Efter alle måltider som indeholdte fiskeolie, kunne man registrere en fødevare induceret termogenese (FIT), som var højere end den typisk er efter måltider som ikke indeholder fiskeolie. Efter de 14 dage så man en stigning på 51,3 %. Den fødevare inducerede termogenese siger noget om hvor meget energi det koster kroppen at fordøje og omsætte et specifikt måltid. Jo højere FIT er, jo mere energi koster det at omsætte måltidet. Og her spiller fiskeolie tilsyneladende en vigtig rolle.
Den termogene effekt blev målt efter et varmt måltid på 920 kalorier, som indeholdte 1,4 gram DHA+EPA. Den termogene effekt ved at spise mad som indeholdte fiskeolie, begyndte at falde igen et par timer efter måltidet. Man kan ud fra dette konkludere, at hvis man supplerer sin kost med fiskeolie, så er det bedst, at sprede indtaget af fiskeolie ud over dagen, og eventuelt supplere hvert måltid med lidt fiskeolie.
Det skal selvfølgelig ikke forstås sådan, at kosttilskud med fiskeolie (læs mere om fiskeolie her) er en mirakelkur i forhold til vægttab. Fiskeolie kan selvfølgelig ikke gøre det alene. Det er vigtigt, at man sammensætter en fornuftig diæt, hvis man gerne vil tabe sig. Man kan så efterfølgende supplere hvert enkelt måltid med lidt fiskeolie, og dermed øge chancen for at tabe sig.