At holde styr på sine bøger

Hele mit liv har jeg været vild med bøger. Selv i disse internettider, hvor det – også i min verden – ofte er lettere – at finde diverse informationer online, foretrækker jeg ofte bøger. Både fordi det ofte er lettere at at gennemskue de kildekritiske forhold omkring en tekst, fordi bøger tit er mere grundige og … fordi der bare er en anden stemning over bøger J. Desuden løber de aldrig tør for batterier. Jeg har raidet boghandlere, genbrugsbutikker, antikvariater og biblioteksudsalg. Jeg har fået bøger i gave, erhvervet dem gennem studier og arvet bøger. Jeg har derfor gennem årene opbygget en ikke hel lille samling af bøger – alt lige fra fagbøger om de humanistiske videnskaber, verdenslitteraturens klassikere til krimier og fantasyromaner.

Alle disse bøger nyder jeg selv at læse og genlæse. Imidlertid kan jeg tit have besvær med at finde de bøger, jeg skal have fat i. Med hensyn til de skønlitterære bøger løste jeg det i begyndelsen blot ved hjælp af alfabetisk opstilling. Det gjorde det imidlertid ikke helt overskueligt nok. Jo, hvis jeg kun skulle finde en specifik forfatter, men der opstod problemer når jeg eksempelvis skulle finde en god novelle til undervisning, et digt til et kort, eller en fantasyroman til min niece J. Derfor har jeg ikke blot alfabetisk men ligeledes efter genre, såsom drama, krimi sci-fi og nøgleromaner. Problemet med faktionsbøger såsom biografier og autobiografier, der tidligere var svære at placere tidligere fordi det ikke var let at beslutte om de hørte under fag- eller skønlitteratur har nu også fundet deres plads J.

Fagbøgerne repræsenterede et andet problem. Selvfølgelig opstillede jeg dem efter emne: filosofi, religion, kommunikation, sprog etc. Men for det første har jeg flere bøger der meningsfuldt kunne sættes i flere forskellige kategorier og for det andet har jeg ligeledes en del bøger der har emner der ikke falder ind under nogen af kategorierne. Jeg føler, jeg kan stå i evigheder og lede efter en bestemt fagbog. Gennemgå hylderne igen og igen, uden at komme nogen vegne. Jeg besluttede mig derfor for at opstille fagbøgerne efter samme nummersystem som bibliotekerne bruger  og fik i den forbindelse min mand til at hjælpe med, at lave et Excel-system, jeg kan slå op i. Jeg må indrømme, at det har gjort verdenen betydeligt nemmere. Systemet er samtidigt praktisk når jeg har udlånt bøger til andre, idet jeg i systemet kan skrive ned, hvem jeg har lånt bøgerne ud til

Til den mere morsomme og knap så praktiske side kan jeg oså bruge Excel til at opstille grafer over hvor mange bøger jeg har inden for den enkelte genre, hvilken forfatter jeg har flest bøger af, hvilke temaer jeg har flest bøger om… samt se hvor mange bøger jeg har. Det er ikke specielt seriøst, og hundrede procent sikkert ikke af nogen som helst form for interesse for andre end mig selv, men jeg har altid haft en passion for lettere meningsløse systemer

Selvom jeg ofte griner lidt af min mand, når han sidder og nørder i Excel og får julelys i øjnene så må jeg dog indrømme at det han kan og det Excel kan er ret så genialt.

Disclaimer