Kommunikation er alfa og omega i vores samfund i dag. Og nu, hvor vi slået det fast, hvad så? Alle ved det godt. Jeps. Du har ret. Men har du tænkt over, at efterhånden, som vi bliver mere og mere afhængige af AI-tools, der kan hjælpe os, så skal vi faktisk til at blive endnu bedre til at kommunikere med hinanden. Vi skal måske ikke kommunikere direkte med hinanden. Vi skal kommunikere med de AI-tools, som vi anvender på arbejdet. Og vi skal kommunikere korrekt med dem – ellers så går der bare kuk i det, når vi skal løse forskellige opgaver. Og nej, jeg taler ikke om simple tekster. Jeg taler heller ikke om udvikling af fantastiske billeder eller videoer. Jeg taler om, at vi skal vænne os til at kontrollere, hvordan vi kommunikerer med de forskellige tools.
Fælles tilgang
Og her er det, at jeg gerne vil slå på tromme for, at det er ultravigtigt, at inden vi løser opgaven, så har vi en fælles tilgang til den. En fælles forståelse, som bevirker, at vi ikke mister det gode team samarbejde, som vi efterhånden har brugt mange år på at udvikle. Nej, jeg taler ikke af frygt.
Jeg taler ud fra almindelig snusfornuft: De mange tools, som vi har til rådighed, er fascinerende at arbejde med – for eksempel er det spændende at se på de forskellige DISC profil typer. Men de kan ikke indgå i teams, der fungerer godt. De kan få os viklet ind i dialoger, som er spændende og inspirerende. Men det kan gå hen og koste utroligt meget tid, fordi vi er nødt til at kontrollere, hvilket ikke altid er helt nemt.
Hvad med teamsamarbejdet
Spørgsmålet er så bare, om de AI-tools vi bruger, kan indgå i teams med andre tools? Kan de blive til teams, der kan samarbejde, uden at vi faktisk behøver at blande os? Kan deres teamsamarbejde nå så høj en standard, at det vi skal lære, er at fortælle dem, hvad vi ønsker os – og så vupti – leverer de – hurtigt og uden at beklage sig? Det store spørgsmål her er så: Ønsker vi os det? Eller vil vi hellere arbejde i små gode teams, hvor vi føler os trygge? Mange mennesker er jo slet ikke trygge ved AI-tools endnu.
Kan AI forbedre teams?
Når vi dertil, hvor AI-tools bliver en del af vores hverdag, så kan det sagtens tænkes, at vi kan forbedre vores teams. Det kan vi ikke vide endnu. Men vi skal tænke lidt over det. Og vi skal tænke de nye tools ind i vores dagligdag. Måske bliver brugen af forskellige AI-tools et krav til os, så vi kan blive en del af et godt team.
Og her er så igen et spørgsmål: Hvad er et godt team om et års tid, om tre år eller om fem år? Er det et team, hvor alle kan håndtere de nye tools, uden frygt for at lave fejl eller at bygge dele af opgaven op på svarene, som et tool har givet os?
Kun tiden kan vise os det. Indtil videre vælger vi, ikke at være utrygge og at eksperimentere. Heldigvis for det.